Kalle Balle Byg

Udvikling af bæredygtige bygningselementer

255.000 kr.

Kalle Balle Byg i Ribe har en klar vision om at bidrage til den nødvendige grønne omstilling af den danske byggesektor ved at gøre det muligt at bygge et nyt hus på en måde, der er til gavn for miljø og klima. Virksomheden har over 20 års erfaring i at bygge med biogene byggematerialer og ser et stort potentiale i at udvikle billige bygningselementer af disse materialer. Biogene materialer, eksempelvis halm og ler, er affaldsfri, komposterbare, og har negative CO2-udledninger.

Det er desuden veldokumenteret, at bygninger, der er bygget med biogene byggematerialer, giver sundere indeklima og holder lige så længe som konventionelle bygninger. Hvert hus bygget med de teknikker, som Kalle Balle Byg har udviklet, sparer naturen for mere end 200 ton CO2. Målet for virksomheden er derfor at udbrede de byggeteknikker, de har udviklet til hele landet og dermed øge andelen af huse i Danmark, som bliver bygget med biogene byggematerialer.

De har derfor igangsat udviklingen af en produktionslinje, der er let og billig at sætte op, og som derfor let kan kopieres af entreprenører, som vil i gang med at bygge huse efter Kalle Balle Bygs fremgangsmåde. På den måde håber de med tiden at kunne skalere og udvide med produktionshaller rundt omkring i landet, hvor entreprenører og selvbyggere kan lære at bygge bæredygtige, affaldsfrie og billige huse af høj kvalitet og med lokale materialer.

Der er brug for kontante midler til at færdiggøre udviklingsprocessen og ikke mindst til at teste produktet og få de rigtige mærkninger i forhold til brandsikkerhed, statik og isoleringsgrad. Kalle Balle Byg har derfor ansøgt og fået bevilget støtte på i alt 255.000 kr. af Folkesparekassens Fond.

Kort om Kalle Balle Byg

Kalle Balle Byg er en virksomhed med over 20 års erfaring i at bygge med biogene byggematerialer. Kalle Balle Byg og deres samarbejdspartnere brænder for at realisere den grønne omstilling i byggesektoren, som i dag står for omkring 20% af Danmarks totale udledning af drivhusgasser, samt omkring 30% af den samlede affaldsproduktion (til sammenligning står de samlede danske husholdninger for under 10% af Danmarks drivhusgasudledning).

Behovet for nye, innovative, grønne initiativer i byggebranchen er derfor stort, og virksomheden ser et fremragende potentiale for biogene (og dermed affaldsfri) byggematerialer i den danske byggebranche. Kalle Balle Byg har i årtier været pionerer i at arbejde med halm og ler som byggematerialer. De sidste 2 år har de brugt mange interessetimer og ressourcer på at udvikle en ny, innovativ produktionslinje til at bygge med negativt CO2 regnskab og helt uden affaldsproduktion. I løbet af kort tid vil virksomheden være klar til at begynde at bygge huse.