Anne Tortzen, Annika Agger og Manon de Jongh

Stedbaseret samskabelse af natur og klima

25.000 kr.

Bogen ’Start med stedet – stedbaseret samskabelse af natur og klima’ taler direkte ind i verdensmål 17 om partnerskaber for handling: samarbejde og samskabelse mellem aktører i civilsamfundet, den offentlige sektor og markedet om at fremme bæredygtighed. Formålet med bogen er, gennem mange konkrete cases, at give lokale forvaltere og beslutningstagere inspiration til nye måder at arbejde med biodiversitets- og klimaudfordringer ved at tage udgangspunkt i stedet og de lokale aktører, ressourcer og muligheder.

Tab af biodiversitet, forringelse af vandmiljøet og omlægning til vedvarende energi. Behovet for en omstilling og omlægning af store arealer fra landbrug til natur er tydeligt, men samtidig er der mange forskellige interesser på spil: Landmænd, der værner om deres bedrift, naturorganisationer, der taler naturens og arternes sag, lokale borgere med ønsker om udfoldelsesmuligheder i naturen, behovet for at placere vedvarende energianlæg mv. Tilsvarende skaber klimatiltag som for eksempel vedvarende energianlæg og klimatilpasning konflikter mellem forskellige interesser og parter i et lokalområde.

Bogen trækker på et tværfagligt vidensgrundlag og understreger vigtigheden af at forstå, afdække og inddrage de mange forskelligartede interesser og behov, der er knyttet til et fysisk sted. Den udfolder en række eksempler på, hvordan en samskabende tilgang kan bruges til at tilrettelægge inddragende processer, der medfører innovative og bæredygtige løsninger. Bogen er primært tiltænkt offentlige medarbejdere og beslutningstagere. Idéen er at give dem inspiration og metoder til, hvordan de kan tilrettelægge og facilitere processer, så de leder frem til initiativer, der opleves som retfærdige og værdiskabende af de involverede parter.

Kort om forfatterne

Anne Tortzen: Cand.scient.pol. og ph.d. i forvaltning fra Roskilde Universitet med en afhandling om samskabelse i danske kommuner. Desuden uddannet journalist. Har de sidste 15 år drevet virksomheden Center for Borgerdialog, som rådgiver kommuner og andre offentlige organisationer om borgerinddragelse og samskabelse og formidler metoder, eksempler og erfaringer. Sideløbende udgiver Anne artikler, bogkapitler og bøger om disse temaer. 

Annika Agger: Lektor med speciale i borgerinddragelse ved Institut for Samfundsvidenskab & Erhverv, Roskilde Universitet. Uddannet miljøplanlægger (cand.tech.soc). Annika har skrevet ph.d. om borgerinddragelse i byplanlægning og forsker i, hvordan man kan skabe produktive samarbejdsrelationer på tværs af stat, marked og civilsamfund – særligt inden for byudvikling, miljø og bæredygtighed. Har publiceret videnskabeligt i en række forskningsjournals og bidraget til både nationale, nordiske og europæiske forskningsprojekter med fokus på at fremme lokalt engagement og samarbejde mellem offentlige og private aktører.

Manon de Jongh: Adjunkt på Center for Organisationspsykologi, RUC, hvor hun underviser på Master i Organisationspsykologi. Arbejder samtidig som selvstændig konsulent. Manon er cand.comm. i organisatorisk adfærd fra Twente Universitet, Holland. Hun har en ph.d. i organisationspsykologi fra Utrecht Universitet i Holland, med en afhandling om gruppedynamikker i en stor borgersamling. Manon har i mange år arbejdet som ledelses- og organisationskonsulent og er forfatter til en række bøger og artikler.