Dansk Tang

Etablering af moderne tangklækkeri

125.000 kr.

Dansk Tang er en virksomhed etableret i 2016, der arbejder med formidling og produktion af tang. Virksomheden har i dag seks ansatte, som til daglig laver alt fra høst, dyrkning, pakning og forskning. I øjeblikket kører fire sideløbende forskningsprojekter om udvikling af dyrkningsmetoder og “nye” arter. Virksomheden er skabt på bæredygtighedsbegreberne fra Our Common Future og målet er at vise, at det er muligt at tjene penge og levere produkter uden at ødelægge fremtiden.

Støtten fra Folkesparekassens Fond på 125.000 kr. skal gå til etableringen af et moderne tangklækkeri – et sted, hvor den tang, der senere skal dyrkes i havet, begynder sit liv. I et tangklækkeri podes tangen på liner, så den er klar til at blive sat ud i havet. Uden et tangklækkeri er det meget svært at dyrke tang i havet.

Dansk Tang kalder projektet Tangklækkeri 2.0, da de gennem de seneste to år har opnået værdifulde erfaringer i et mindre setup. Med den erfaring og med hjælp fra både Havhøst og DTU skal der nu etableres et moderne klækkeri, der kan imødekomme fremtidens efterspørgsel. Samtidig skal dette klækkeri bruges til at udforske teknikker til dyrkning af tangarter, man endnu ikke kender teknikken til at dyrke.

Visionen med Tangklækkeri 2.0 er at understøtte udviklingen af tangindustrien i Danmark ved at skabe en stabil og bæredygtig forsyning af tang. Projektet skal sikre, at branchen har de nødvendige ressourcer til vækst og udvikling. Danmark har potentiale til at blive en førende leverandør af høj kvalitetstang til det hastigt voksende marked i EU, hvor tang ikke kun efterspørges som fødevare, men også som en bæredygtig ressource til bioplast, tekstiler, kosmetik og bioteknologiske løsninger. Tangklækkeriet skal understøtte denne udvikling gennem forskning, innovation og samarbejde for at skabe en stærk, grøn industri med et bredt anvendelsespotentiale.

Den økologiske bæredygtighed ligger i de forbedringer, som tangen skaber for havet. Der er bred konsensus om, at dyrkning af tang er en regenerativ fødevare, og det skal forstås i ordets reneste betydning – ikke blot i den moderne betydning, som nogle er begyndt at bruge mere løst.

Kort om Dansk Tang

Dansk Tang er en virksomhed etableret i 2016, der arbejder med formidling og produktion af tang. Virksomheden har i dag seks ansatte, som til daglig laver alt fra høst, dyrkning, pakning og forskning. I øjeblikket kører fire sideløbende forskningsprojekter om udvikling af dyrkningsmetoder og “nye” arter. Virksomheden er skabt på bæredygtighedsbegreberne fra Our Common Future og målet er at vise, at det er muligt at tjene penge og levere produkter uden at ødelægge fremtiden.